Σελίδες
- Αρχική-Home
- Αθλητικά - Sports
- Αστεία-Funny
- Βίντεο-Video
- Ιστορία-History
- Κατέβασμα-Download
- Καιρός - weather
- Κοινωνικά-sociall
- Radio
- Ντοκιμαντέρ-Documentary
- Παιχνίδια-Games
- Περίεργα-strange
- Πως κατασκευάζονται - How Its Made
- Συνταγές
- Τεχνολογία
- Τηλεόραση-Tv
- Ταινίες-Movies
- υγεία
- Cartoons
- Stand Up Comendy
- Sites-Blogs
- Chat
Τρίτη 11 Ιουνίου 2013
Ελευθερώνοντας το Ιρακ....(μ' ελληνικούς υπότιτλους το επίμαχο video που τάραξε την κυβέρνηση των ΗΠΑ)
Στις 5 Απριλίου 2010, η WikiLeaks κυκλοφόρησε ένα απόρρητο στρατιωτικό video του Αμερικανικού Στρατού, για τη διαρροή του οποίου κατηγορήθηκε ο αμερικάνος στρατιώτης Bradley Manning. Η δίκη του ξεκίνησε στις 3 Ιουνίου 2013.
Το βίντεο απεικονίζει τη δολοφονία περισσότερων από 12 ανθρώπους στην Ιρακινή συνοικία της Νέας Βαγδάτης. Ανάμεσα στους νεκρούς, ήταν δύο δημοσιογράφοι του πρακτορείου Reuters.
Το Reuters προσπαθούσε όλον αυτόν τον καιρό να αποκτήσει το video με νόμιμα μέσα, επικαλούμενο την αμερικανική νομοθεσία σχετικά με την ελευθερία στη διακίνηση πληροφοριών (Freedom of Information Act), χωρίς επιτυχία μέχρι τώρα. Το video, που πάρθηκε από ένα από τα δύο ελικόπτερα Απάτσι, δείχνει καθαρά την απρόκλητη δολοφονία ενός τραυματισμένου υπαλλήλου του Reuters και των ανθρώπων που έσπευσαν για να τον βοηθήσουν. Στο περιστατικό τραυματίστηκαν σοβαρά και δύο μικρά παιδιά.
Ο στρατός δεν αποκάλυψε τις συνθήκες θανάτου των υπαλλήλων του Reuters, και δήλωσε ότι δε γνωρίζει πώς τραυματίστηκαν τα παιδιά. Μετά από αίτημα του Reuters, το περιστατικό ερευνήθηκε και ο Αμερικανικός Στρατός κατέληξε στο συμπέρασμα ότι όλες οι ενέργειες των στρατιωτών ήταν σύμφωνες με το πρωτόκολλο και τους εσωτερικούς «Κανόνες Συμπλοκής» («Rules of Engagement»). Η WikiLeaks δημοσίευσε τους απόρρητους αυτούς κανόνες για το 2006, το 2007 και το 2008, αποκαλύπτοντας τι ακριβώς ορίζουν αυτοί. Επίσης η WikiLeaks δημοσίευσε το πρωτότυπο video, διάρκειας 38 λεπτών καθώς και ένα μικρότερο video, με μία βασική ανάλυση και υπότιτλους. Η αυθεντικότητα των video ερευνήθηκε εξωνυχιστικά και διασταυρώθηκε με συνεντεύξεις μαρτύρων και δημοσιογράφων.
Οι δημοσιογράφοι που σκοτώθηκαν ήταν απλοί εργαζόμενοι που έκαναν τη δουλειά τους, ρισκάροντας τη ζωή τους για να καλύψουν τον πόλεμο.
Το Ιράκ είναι ένα από τα πιο επικίνδυνα μέρη για δημοσιογράφους: από το 2003 ως το 2009, 139 δημοσιογράφοι έχουν σκοτωθεί εν ώρα εργασίας.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου