Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011

Αποδοκίμασαν την ψήφο εμπιστοσύνης οι Αγανακτισμένοι




Επεισόδια περιορισμένης έκτασης σημειώθηκαν γύρω στις 2 τα ξημερώματα, στο ύψος του υπουργείου Εξωτερικών στη Β. Σοφίας, ανάμεσα διαδηλωτές και δυνάμεις των ΜΑΤ.οι αστυνομικές δυνάμεις με ρίψη χημικών προσπάθησαν να απωθήσουν τους πολίτες διαδηλωτές. Τα επεισόδια δεν έλαβαν περαιτέρω έκταση.

Νωρίτερα, με το τέλος της ψηφοφορίας της ανανέωσης της εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου, και για λίγα λεπτά, μερίδα των "Αγανακτισμένων" που ήταν συγκεντρωμένοι μπροστά από τη Βουλή, δημιουργήθηκε μικροένταση , όταν μερίδα των συγκεντρωμένων εκτόξευε μπουκάλια με νερό προς το εσωτερικό του προαυλίου του Κοινοβουλίου. Η κατάσταση, ωστόσο, εκτονώθηκε με την επέμβαση των ψυχραιμότερων.

Ο πρώτος γύρος έντασης είχε ξεκινήσει λίγο πριν τις 7:30 το απόγευμα, όταν ομάδα Αγανακτισμένων πολιτών τοποθέτησε μια ελληνική σημαία στον φράχτη από σίδερο και πλεξιγκλάς που οι αστυνομικές δυνάμεις τοποθέτησαν ξανά επί της Βασιλίσσης Σοφίας. Τα ΜΑΤ κατέβασαν αμέσως την σημαία προκαλώντας της οργή των διαδηλωτών. Μια μεγάλη ομάδα νεαρών με ποδήλατα και πατίνια έκαναν το γύρο της πλατείας, ενώνοντας τις φωνές τους με εκείνες των Αγανακτισμένων.



Και χθες, για 28η ημέρα, χιλιάδες Αγανακτισμένοι πολίτες συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Συντάγματος με τους περισσότερους να παραμένουν στους δρόμους την ώρα που μέσα στη Βουλή λάμβανε χώρα η συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Παπανδρέου. Οι Αγανακτισμένοι είχαν στήσει τις δικές τους κάλπες στην πλατεία και προσκαλούσαν τους περαστικούς να δώσουν «μη ψήφο εμπιστοσύνης» στη νέα κυβέρνηση.

Σήμερα φθάνουν στο Σύνταγμα και οι Αγανακτισμένοι πολίτες που ξεκίνησαν πεζοί από τη Σπάρτη την Κυριακή το απόγευμα. Στο μεταξύ, το κίνημα «300 Έλληνες» συγκεντρώνει υπογραφές, διεκδικώντας τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την κατάργηση του Μνημονίου και την έξοδο της Ελλάδας από το ΔΝΤ, την άρνηση του χρέους ως προϊόν εξαπάτησης, την αλλαγή του Συντάγματος και τη δημιουργία συντακτικής εθνοσυνέλευσης, την κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας και του νόμου περί ευθύνης υπουργών και την ανακήρυξη της ΑΟΖ στο Αιγαίο.



Οι «300 Έλληνες» βρίσκονται στην πλατεία Συντάγματος από τις 22 Μαΐου επί 24ώρου βάσεως.

Όπως δηλώνει ο Παναγιώτης Θεοδωρίδης, από τους ιδρυτές του κινήματος, «στόχος ήταν, αρχικά, να συγκεντρώσουμε 500.000 υπογραφές. Αυτή τη στιγμή έχουμε συλλέξει πάνω από 100.000, ωστόσο με την επέκταση του κινήματος σε όλη την Αθήνα, αλλά και σε πολλά μέρη της Ελλάδος, ο στόχος φτάνει υψηλότερα».



Σημειώνει, δε, ότι βλέπουν αρνητικά το δημοψήφισμα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, που θα διεξαχθεί τον Σεπτέμβριο και ανακοίνωσε ότι τη Δευτέρα, παραμονή της ψήφισης του Μεσοπρόθεσμου, το κίνημα των «300 Ελλήνων» θα επιδώσει εξώδικο στη Βουλή, με σκοπό να εμποδιστεί η ψήφισή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου